Unieke geschiedenis en record.

In de geschiedenis van de Nederlandse kynologie was een Pointer de eerste rashond die in 1888 bij de Raad van Beheer werd ingeschreven. Zodoende was deze import Pointer de hond die het NHSB no.1 kreeg.
In de analen van de R.v.B. staat te lezen : De allereerste inschrijving in het NHSB was de Pointer Nelly, geboren op 21 juli 1888. Vanaf dat moment zijn er in Nederland rashonden geïmporteerd en gefokt met de NHSB registratie.

Tot nu – 2018 – was het nog maar 1 Nederlandse Pointer fokker gelukt om uit één nest 4 Pointers “Nederlands Kampioen” te krijgen. Koos Hammer was de fokker die in de jaren 1979-‘83 met Majbritt, Möhr, Manza en Murk - uit zijn kennel “von Hammersheim” - deze eer ten deel viel. Tot heden is dit unieke resultaat nooit meer herhaald. Peter Eering, fokker van Kennel “Karistua” had in de jaren 1993-1995 wel 3 Pointers uit zijn H-nest Nederlands Kampioen. Voor 3 Pointers uit een nest is hier bij onze kennel “Dansk Dynasty” al 4x de vlag uitgegaan, op zich al een uniek feit. 
In 2000 waren : Dansk Dynasty Waps , Whithney en Wiecke het 1ste trio uit 1 nest met de titel “Nederlands Kampioen”. In de jaren 2006–’07 volgden : Dansk Dynasty Anne, Arwen en Avanti-Dion. 
Daarna tussen 2008 & ‘11 waren het Dansk Dynasty Chava , Caro-Mats en Chico die een Nederlands Kampioenschaps trio vormden. In 2011 mochten Dansk Dynasty Elsa , Eva en Enrico de vlag uithangen.

Nu – 2018 - het unieke feit dat niet alleen met een 4de Pointers uit één nest het succes uit de jaren 1979- ’83  werd geëvenaard maar is voor het eerst in 130 jaar Nederlandse kynologie er nu een nest waaruit zelfs 5 Pointers dit hebben gepresteerd. Dansk Dynasty Kiki, Dansk Dynasty Kyran & Dansk Dynasty Koss werden in 2017  Nederlands Kampioen en nu in 2018 hebben Dansk Dynasty Kelci en Dansk Dynasty Kondor een uniek kwintet vol gemaakt. Een feit waar ik als eigenaar van kennel “Damsk Dynasty” trost op ben.
Even trots – of misschien nog wel meer – zijn de eigenaren Sander de Heus en Jeanne van Boxtel met de ouderdieren: “Hun”  multi-CH. Dansk Dynasty Benjamin-Blazen en multi-CH. Dansk Dynasty Hylke zijn de ouderdieren van dit K-nest.
Dat naast dit unieke feit zowel de ouderdieren maar ook de 5 nieuwe kampioenen allen een HD.A. gegeven kunnen overleggen is een net zo belangrijk aspect.
Een kennel te hebben waarin al 4 nesten zijn gefokt waaruit 3 Nederlandse Kampioenen zijn voortgekomen en dan nu een nest met 5 Nederlandse Kampioenen gaat de Nederlandse kynologische geschiedenis in als een uniek feit. 
Dat veel van al deze kampioenen ook de FCI titel “CH.I.B.” ( Internationale schoonheidstitel waarvoor ook een werkkwalificatie wordt verlangd ) en/of “CH.I.E. hebben, geeft duidelijk aan dat het streven naar “Dual purpose” Pointers ( jachtkwaliteiten gekoppeld aan schoonheid ) hoog in de bloedlijnen zit. Sinds de invoering van het NHSB register zijn er 26 Nederlands gefokte Pointers “CH.I.B.” geworden. Hiervan zijn er 17 van kennel “Dansk Dynasty”. Ook dit is een record dat voorlopig niet verbeterd gaat worden.

Namens Maria en Sander de Heus
Jan van Haren