Belangstelling voor de aanschaf van een Pointerpup kunt u bij de pupbemiddeling kenbaar maken. 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   

Het Bestuur bemiddelt niet in de aanschaf van een pup. 

Bij belangstelling voor een pup dient u zelf contact op te nemen met de betreffende fokker(s) voor het maken van afspraken. De aanschaf van een pup wordt overeengekomen tussen de fokker en de nieuwe eigenaar van een pup, de NPC  speelt daarin geen actieve rol.

De NPC kent een verenigingsfokreglement. In verband met de opname in het Stamboek voor Rashonden en de afgifte van Stambomen moet de fokker zich ook houden aan het Basisreglement Welzijn en Gezondheid (BWG) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland(RvB). Dit reglement maakt deel uit van het Kynologisch Reglement van de RvB.

De Pointer is geen populaire rashond in Nederland, zeker niet in vergelijking met rashonden welke die populariteit wel genieten. Er wordt weinig maar meestal wel heel selectief gefokt. De mogelijkheid bestaat dat u als aspirant koper van een pup enige tijd zal moeten wachten tot er pups beschikbaar komen.

Bij het bepalen van de keuze van de fokker en voordat u de pups gaat bekijken is het belangrijk u te laten overtuigen over de kwaliteit van de ouderdieren en of de prijs welke de fokker vraagt voor zijn pups voor u wel reëel is. Door dit soort gesprekken vooraf kunt u al een aardig beeld krijgen van het belang dat de fokker heeft bij het fokken van Pointers. Doet u dit vooral vooraf want als u eenmaal een nestje gaat bekijken bent u meestal al “verkocht”.

Wanneer u gaat kijken let dan heel goed op het gedrag van de moederhond. Is deze nerveus, bang of ziet ze er slecht verzorgd uit, wees dan extra kritisch bij het beoordelen van de pups. Verwar dit niet met haar drang tot bescherming van haar pups als u komt kijken nadat de pups pas geboren zijn. Dit beschermingsgedrag komt bij zogende teven voor en is een normaal natuurlijk verschijnsel. Let ook goed op het karakter van de vaderhond als die ook aanwezig is. Karaktereigenschappen zijn veelal erfelijk!

Kijk of de pups er schoon en gezond uitzien en of de behuizing goed verzorgd is. De pups zullen vriendelijk en toeschietelijk zijn wanneer u ze benadert en niet wegkruipen. Stel vast dat de fokker de pups socialiseert door regelmatig bezoek bij de pups toe te staan, zodat ze aan vreemde mensen, geluiden, stemmen en gebaren wennen. Gebeurt dat niet dan kan een pup op latere leeftijd in een andere omgeving dan hij gewend is, angstgedrag gaan tonen.

Bent u uitsluitend geïnteresseerd in Pointer als huishond en heeft u absoluut geen plannen voor het deelnemen aan wedstrijden, jacht en/of tentoon- stellingbezoek, dan zult u mogelijk minder eisen stellen aan de specifieke karaktereigenschappen en uiterlijk waardoor de Pointer zo’n goede jachthond is en zich goed kan tonen tijdens tentoonstellingen. Mocht u daar wel idee in hebben en heeft u zelf de kennis niet om deze eigenschappen in nest te beoordelen, laat u dan adviseren of neem iemand mee die er wel verstand van heeft. Een bonafide fokker zal daar geen enkel probleem mee hebben.

De beste leeftijd om een pup aan te schaffen ligt op een leeftijd tussen zeven en negen weken. Let u bij de keuze van uw pup in ieder geval op de volgende punten:

  • Dat de pup heldere, niet ontstoken ogen heeft.
  • Een vochtige neus heeft zonder afscheiding.
  • De huid glanzend, soepel en niet droog is en zeker geen kale plekken vertoont.
  • De oren schoon zijn en fris ruiken.
  • Bekijk deze voorgaande punten ook bij de andere pups, de uwe kan besmet zijn en het niet tonen.
  • Neem geen pup uit medelijden omdat het zielig en angstig in een hoekje zit.
  • Als u twijfelt vraag dan een dierenarts om advies.
  • Vraag aan de fokker of hij fouten heeft kunnen vaststellen t.o.v. de rasstandaard zoals gebit- en staartfouten.
  • Zijn er geen ernstige schrikreacties bij onverhoeds hard geluid.
  • Vraag de fokker om de entingsbewijzen, de pups dienen te zijn ontwormd en het document dat de identificatiechip is aangebracht door de nestcontroleur van de Raad van Beheer.

 

Over de NPC

De doelstelling van de NPC is om Liefhebbers van de Pointer nader tot elkaar te brengen, om de liefhebberij voor het ras in Nederland te bevorderen en om de kwaliteit van het ras te veredelen. Wilt u hier onderdeel van uitmaken, kijk dan snel hoe u lid kunt worden. Meer informatie hierover kunt u hier vinden. 

Contact

Neem contact met ons op. U kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen. We zullen uw mail dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.