Pointer

Land van herkomst: Engeland
Oorspronkelijke taak: Het voorstaan op veerwild (in het bijzonder patrijzen)

Uiterlijke kenmerken

De Pointer is een atletisch en symmetrisch gebouwde hond. Je herkent de Pointer aan de kop en de staart ( citaat Jos v Soest, keurmeester ). De kop, of eigenlijk moet ik zeggen, het hoofd is adellijk en is middelmatig breed en heeft een duidelijke stop en achterhoofdsknobbel. De kop moet ook duidelijk configerend zijn. Dwz. wanneer men een denkbeeldige lijn over de schedel van achter naar voren trekt en een lijn over de neusrug van af de stop naar het puntje van de neus moeten die twee lijnen elkaar gaan kruisen. Hierdoor ontstaat het zogenaamde idee van een wipneus.
De staart is middelmatig lang, breed aan de aanzet, uitlopend in een mooi puntje en wordt in één lijn met de rug gedragen.
De Pointer behoort tot de elegantste, krachtigste en snelste van alle rassen van voorstaande honden. De fiere borst reikt tot de ellebogen en de goed gewelfde ribben worden naar achter toe geleidelijk korter. De afstand tussen de laatste ribben en het kruis is kort De "benen" zijn lang en recht met ovale botten. De ovale "voeten" hebben goed aangesloten tenen. De hals is tamelijk lang, gespierd en ronden de zachte lippen zijn goed ontwikkeld. De middellange oren zijn vrij hoog qua aanzet en ze worden hangend, tegen het hoofd aan gedragen. De uiteinden zijn enigszins puntig.

Goed besneden onder de ogen, die helder zijn en met een vriendelijke, schrandere expressie, niet hard of starend, hazelnootkleurig of bruin in overeenstemming met de kleur van de vacht.

Neus en oogranden donker, maar lichter van kleur bij citroengele en witte honden. Wijde vochtige neusgaten. Pointers hebben een normaal scharend gebit.

Vloeiende ruime gangen. Een krachtige stuwende achterhand. Ellebogen en hakken mogen noch naar binnen noch naar buiten draaien. Hoogverheven gang in de voorhand, de zogenaamde Hackney gang, is niet toegestaan.

Reuen hebben een schouderhoogte die varieert tussen de 63 en 69 cm. Teefjes hebben een schouderhoogte die varieert tussen de 61 en 66 cm. Pointers wegen gemiddeld tussen de 20 en 25 kilo. De glanzende en kortharige vacht heeft een harde doch fijne structuur. De vacht ligt volkomen glad en recht aan en is eenvoudig te onderhouden. De kleur van de vacht kan variëren. Wit/zwart en Wit/oranje zijn veel voorkomende kleurencombinaties.

Karakter

De Pointer is een intelligente, sportieve, vriendelijke, aanhankelijke en zachtaardige hond die beschikt over een evenwichtig karakter. In de regel zijn het gehoorzame honden met een uitstekend reukvermogen en een meer dan gemiddelde jachtpassie. Ze kunnen goed omgaan met soortgenoten en zijn geduldig en vriendelijk met kinderen. Mede door zijn schranderheid en intelligentie zijn Pointers snelle leerlingen en "werken" ze graag voor de baas. De hond moet echter wel consequent doch met zachte hand opgevoed worden. Harde woorden en een navenante aanpak komen het zachte karakter van de hond niet ten goede.

Gebruiksmogelijkheden en beweging

Pointers zijn gespecialiseerd in het voorstaan op veerwild, in het bijzonder op patrijzen. De Pointer moet hazerein te zijn.
Pointers hebben erg veel beweging nodig. Naast de dagelijkse korte wandelingetjes moet de eigenaar er minstens een uur voor uittrekken om de hond lekker niet aangelijnd te laten rennen en ravotten. Lopen naast de fiets zou een optie kunnen zijn en kan e Pointer zeker worden aangeleerd. Pointers zijn vrijwel onvermoeibaar en ondanks hun korte beharing zijn ze weinig gevoelig voor kou en nattigheid.

 

 

 

Over de NPC

De doelstelling van de NPC is om Liefhebbers van de Pointer nader tot elkaar te brengen, om de liefhebberij voor het ras in Nederland te bevorderen en om de kwaliteit van het ras te veredelen. Wilt u hier onderdeel van uitmaken, kijk dan snel hoe u lid kunt worden. Meer informatie hierover kunt u hier vinden. 

Contact

Neem contact met ons op. U kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen. We zullen uw mail dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.